Naar hoofdinhoud Naar footer

Begeleiding à la carte 2 

Flexwonen: soepele overgang naar wonen op een zorginstelling

Gepubliceerd op: 11-11-2024

Zorgen dat ouders de zorg voor hun kind thuis langer volhouden én dat de overgang van thuis naar wonen op een zorginstelling zo soepel mogelijk verloopt. Dat zijn de doelen van Flexwonen van Prinsenstichting. Het idee werkt. Wat houdt Flexwonen precies in en wat komt erbij kijken?

Bij Prinsenstichting kunnen mensen met een beperking van 18 jaar en ouder Flexwonen. Dit kan op basis van logeren of deeltijdverblijf. ‘Hiervoor hebben we speciale "tiny houses" geplaatst bij onze locatie Kwadijkerpark’, legt projectleider Willemijn Meurs uit. ‘Daarnaast bieden we logeerkamers aan in de woningen. Mensen met een beperking kunnen hier slapen. Afhankelijk van hun wensen en die van hun ouders wordt er een patroon vastgesteld. Denk bijvoorbeeld aan het slapen om het weekend, door de week of om de week.’ 

Om lege bedden te voorkomen, wisselen de gasten die gebruikmaken van Flexwonen elkaar af. Iedereen die komt slapen, heeft een eigen kast in het huisje of op de kamer. Hier worden persoonlijke spullen bewaard wanneer de gast naar huis gaat. Voor het vullen van de bedden is een casemanager betrokken.  

Een casemanager voor verbinding  

De casemanager verbindt de mensen met een beperking, ouders en zorglocatie. ‘De casemanager onderzoekt de wensen van deze drie partijen. Er wordt gekeken of de mogelijke kandidaat past bij de andere bewoners. We proberen de situatie zo goed mogelijk in te schatten zodat nieuwe gasten volledig opgenomen worden in de groep’, legt Willemijn uit. ‘Momenteel hebben we drie “tiny houses” en vijf logeerkamers’, aldus regiomanager Cees Verbeeke. Hiermee kunnen vijftien gasten Flexwonen. We proberen tegemoet te komen aan de wensen van alle partijen en de ambitie van de overheid. Mensen met een beperking zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Flexwonen vervult deze rol perfect.’ 

We proberen tegemoet te komen aan de wensen van alle partijen en de ambitie van de overheid. Mensen met een beperking zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Flexwonen vervult deze rol perfect.

Willemijn Meurs, projectleider

Flexwonen is ontwikkeld met ondersteuning van het programma Begeleiding à la carte, waar aandacht is voor vernieuwende en persoonsgerichte zorg. Prinsenstichting heeft samen met Vilans een lerend netwerk opgezet om samen met hen aan de slag te gaan met het vernieuwende Flexwonen-idee. De betrokken organisaties zijn Esdégé-Reigersdaal, Ipse de Bruggen, Zozijn en de Raphaëlstichting. 

Lees het hele artikel op Kennisplein Gehandicaptensector: Flexwonen: soepele overgang naar wonen op een zorginstelling

Deel deze pagina via: