Gepubliceerd op: 10-11-2024
Als bestuurder of regionaal programmamanager duizelt het je soms: naast regionale tafels van je eigen branche (bijvoorbeeld Verpleging & Verzorging of Gehandicaptenzorg) zijn er ook overlegtafels ten behoeve van de IZA-, WoZo- of GALA-akkoorden om bij aan te sluiten. Sommige regio’s hebben de complexe puzzel van regionale samenwerking aardig gelegd, terwijl andere nog aan het begin staan. In beide situaties is de nieuwe praatplaat van RegioKracht een waardevol hulpmiddel. Om het gesprek aan te gaan en de transitie van zorg en ondersteuning te versnellen.
In één oogopslag
De praatplaat geeft je in één oogopslag zicht op het complexe geheel van horizontale en verticale overlegtafels in een regio. Aan de horizontale tafels zit je samen met partijen die dezelfde soort zorg geven, zoals de ouderen- of gehandicaptenzorg. Aan deze sectorale tafels werken zij vanuit hetzelfde wettelijke kader en er spelen vaak dezelfde vraagstukken rondom de continuïteit van zorg, het personeel en financiën.
De verticale tafels richten zich op brede maatschappelijke opgaven op het gebied van zorg (IZA), wonen (WoZo) en gezond leven (GALA). Hier krijg je als zorgorganisatie te maken met verschillende wettelijke kaders, denk aan de Zorgverzekeringswet, Wmo en Wlz. Een ingewikkeld speelveld.
‘Een goed overzicht over het regionale samenwerkingsspel is onontbeerlijk voor bestuurders, zorginkopers en programma-managers', zegt René van het Erve, strategisch adviseur RegioKracht. ‘Pas dan kun je bepalen hoe je zo efficiënt en zo veel mogelijk invloed kunt hebben op de broodnodige transities in zorg en welzijn. Ontbreekt dit, dan heeft dat een negatieve invloed op de motivatie om samen te werken.’
Een goed overzicht over het regionale samenwerkingsspel is onontbeerlijk voor bestuurders, zorginkopers en programma-managers
Verbinding tussen horizontaal en verticaal
Hoe krijg je een goede verbinding tussen de horizontale en verticale tafels? En hoe dragen ze bij aan elkaars succes, zodat je samen de maatschappelijke opgaven kunt aangaan? Dat is waarmee de praatplaat van RegioKracht en de verdiepende vragen in dit artikel je als bestuurder, regionaal programmamanager of projectleider aan de regionale V&V-, GHZ- en verticale tafels bij kunnen helpen.
Senior adviseur van RegioKracht, Marloes Aarden: ‘Het zijn verschillende puzzelstukken, waarvan het belangrijk is dat ze goed op elkaar aansluiten. Het punt waar de horizontale en verticale tafels elkaar op de praatplaat raken, zien wij als een interessant punt. Wat gebeurt er nu op dat raakvlak? Dat is volgens ons waar de kansen liggen en waar je knelpunten kunt oplossen. Regionale programmamanagers die meewerkten aan de praatplaat, geven een aantal dingen aan over dat raakvlak: je wilt dat daar vertrouwen heerst, dat partijen zich goed vertegenwoordigd voelen, en dat het duidelijk is wie waar regie over neemt.’
Praatplaat als reflectie- en gesprekstool
Je kunt de praatplaat op verschillende manieren gebruiken. Als reflectietool om na te gaan waar je als organisatie staat: zit je al aan tafel, is dat de juiste tafel met de juiste personen namens een organisatie of branche, en doe je daar de goede dingen? Maar ook als gesprekstool richting de partijen met wie je aan de tafel(s) zit, bijvoorbeeld als de samenwerking niet helemaal soepel verloopt. Aan de hand van de ‘Tips uit de praktijk’ op de praatplaat kun je daarover het gesprek aangaan. Deze tips, verzameld na gesprekken met de regio’s, zoals ‘begin met de inhoud’ en ‘werk in coalities’, kun je gebruiken om na te gaan of jullie de samenwerking goed georganiseerd hebben.
Downloads