Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorwoord

Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024

De Nederlandse samenleving staat voor grote uitdagingen op het gebied van zorg en ondersteuning. Denk alleen al aan houdbaarheid en menselijkheid. Nemen we als uitgangspunt de mens, zijn omgeving en wat zijn leven de moeite waard maakt? Hebben we de mensen, middelen en aanpakken om de ondersteuning en zorg te bieden die mensen nodig hebben? Hebben we voldoende handvatten hoe dat te organiseren en wat dat betekent voor ieders (nieuwe) rol? 

Onze missie is met kennis eraan bijdragen dat mensen met langer durende zorg- en ondersteuningsvragen, zoals ouderen en mensen met beperkingen en chronisch ziekten, zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat ze wensen. We richten ons daarbij op de volle breedte van waar zij hun leven leiden; thuis, in de buurt, online, in een zorgzame gemeenschap of bij een zorgorganisatie. We vertrekken vanuit de mens en zijn sociale omgeving en de professionals en/of organisaties die voor hen van betekenis kunnen zijn.  

 We zorgen voor direct toepasbare kennis voor iedereen met zorgtaken, dus niet alleen de zorgprofessional, maar bijvoorbeeld ook naasten en we versnellen de inzet van waardevolle technologie. We kijken naar oplossingen breder dan alleen zorg, want niet iedere behoefte vraagt zorg of een professional. Via kenniswerk verbinden we ‘alleen ga je sneller’ met ‘samen kom je verder’. Want: alleen kom je niet ver genoeg en samen gaan we niet snel genoeg.  

‘Vilans 2023’: Met deze programma’s verleggen we de focus op kwaliteit van zorg naar samen zorgen en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning.’

Vilans in 2023  

In 2023 hebben we flinke stappen gezet in de realisatie van onze in 2022 gepresenteerde koers met de start van nieuwe programma’s zoals Waardigheid en Trots voor de Toekomst, de Innovatie Impuls Gehandicaptenzorg 2 en Regiokracht. Met deze programma’s verleggen we de focus op kwaliteit van zorg naar samen zorgen en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning. Toegankelijkheid betekent dat iedereen de ondersteuning en zorg krijgt die hij nodig heeft en dat we dat passend organiseren. Door onder andere de dubbele vergrijzing kan dat de komende jaren niet met professionals of zorg alleen. Kort gezegd: de maatschappij moet meer gaan zorgen en moet de zorg meer vermaatschappelijken.  

Vooruitblik  

We zien voor Vilans een goed gevuld werkpakket voor de komende jaren, zodat we met kennis kunnen blijven inspelen op de maatschappelijke uitdagingen. Dat is mooi; juist in tijden van verandering is de behoefte aan kennis en van elkaar leren groot. 

Als kennisorganisatie willen we zoveel mogelijk bijdragen aan het leven van mensen die zorg en ondersteuning nodig hebben. Dat betekent: verschillende domeinen doorkruisen en verbinden, verantwoord innoveren en als organisatie met veel tijdelijke financiering toch flexibel zijn. Maximale impact met de mensen en middelen die we hebben. Het zijn mooie uitdagingen die we de komende jaren graag aangaan met onze medewerkers, partnerorganisaties, veldpartijen en opdrachtgevers.  

Mirella Minkman en Erwin Bleumink  

Raad van Bestuur

Dit is een samenvatting van de bestuurlijke reflectie uit het Jaarverslag 2023 van Vilans. Het jaarverslag geeft een overzicht van onze activiteiten en resultaten in het verslagjaar en daarmee leggen wij verantwoording af. 

Zie Wie zijn we